Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Így alkalmazzunk biostimulátorokat a kertben

2024.03.12

A dísznövénytermesztés a kertészeti ágazatok az egyik legváltozékonyabb területe és az egyik legdinamikusabb mezőgazdasági ágazat, főleg a cserepes dísznövénytermesztést illetően, mely esetében világszerte megnőtt a termesztési tendencia a nemzetközi piacon. Ezt az ágazatot állandó megújulás jellemzi: gyors egymásutánban megjelenő és eltűnő fajták, örökség fajták megőrzése, színek és változatos felhasználási módok, technológiák.

 A helyzetet nehezíti azonban, hogy a 2008-as gazdasági világválságot követően a dísznövénytermesztés lett az a kertészeti ágazat, amely nagyon nehezen talált újra magára, szerencsére az utóbbi években viszont nagy horderejű változásokon ment keresztül a világ. A világ dísznövényexportja 2014-ben már elérte a 9,4 milliárd USD-t. Olyan országokban vált vezérágazattá a dísznövénykereskedelem, amelynél korábban nem volt jellemző, így Brazília és Thaiföld is dominánsan megjelent a piacon. Elmondható, hogy a dísznövény ágazat fejlődése a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan zajlik a fejlődő országokban.

A dísznövénytermesztés sok esetben képezi az alapját az alternatív, városi zöldfelület gazdálkodásban ismét megújul az ágazat: új technológiák kerülnek bevezetésre (zöldfalak, kandeláberek, tömegközlekedési megállók, növényoszlopok), melyekhez új fajokat, új fajtákat is kell alkalmazni, így tehát a nemesítés fontos cél. De nem csupán a díszítőérték, hanem a városi, települési kihívásokkal (hősziget hatás, szennyezés, vízhiány stb.) szembeni ellenállóképesség is nemesítési cél azért, hogy ezek a növények a negatív hatások mérséklésében és megakadályozásában aktív szerepet tudjanak vállalni. Sajnos Magyarországon, és Európa más országaiban is tapasztalható a városi növényzet pusztulása mely rávilágít arra, hogy még nincsenek olyan száz százalékban technológiák és ezzel kombinált fajták, amelyek megfelelően használhatóak lehetnének erre a célra.
A bemutatott fenntarthatósági törekvésen túl a dísznövény termék esetében a kiváló esztétikai minősége és a betakarítás időzítése alapvető fontosságú a piaci versenyképesség megőrzése szempontjából. Ezért a dísznövénykertészeti termékek nagy ráfordítást igényelnek a mezőgazdasági vegyszerek és az energiafelhasználás tekintetében, abban az esetben, ha a holisztikus megközelítéseket és fenntarthatóságot nem veszik figyelembe. A vegyszerek kiváltásának alternatívája a biostimulátorok alkalmazása. Ezek önmagukban vagy kombinációban történő alkalmazásával dísznövényeknél szilárd közegben jelentős növekedési ütem és hozam érhető el. A biostimulátorokat azonban óvatosan kell alkalmazni, mivel túladagolás esetén – mint minden más anyagnál is - káros hatásokat idézhetnek elő a növényben. Ez különösen a huminsavak esetében igaz, mégis a tápanyagutánpótlási program részeként nélkülözhetetlenek és túladagolás mellett is fenntartható maradhat használatuk.
 
A biostimulátorok hatékonyságát több növény esetében vizsgálták. Az egyik ilyen az azték zsálya (Salvia hispanica L.), ahol növényekben lényegesen magasabb illóolajtartalmat és vegetatív hozamot eredményezett a biostimulátorok alkalmazása a műtrágyákhoz képest. A huminsavakat kiegészítve szerves- és műtrágyákkal, növeli a növénymagasságot és a virághozamottubarózsa (Polianthes tuberosaL.) és a vesszőkosbor (Dendrobium nobile Lindl) esetében. A mikrobiális biostimulátorok elősegíthetik a dísznövények (például Zinnia elegans és Petunia x hybrida fajták) növekedését a termelés során, és javíthatják a növények kondícióját abiotikus stressz esetén. A kis bársonyvirág (Tagetes patula L.) és a kerti őszirózsa (Callistephus chinensis L). egyedeknél több biostimulátor is csökkentette a csírázási erélyt, viszont a kerti árvácska (Viola x wittrockiana) estén növelte azt.  A kétszínű üstökös liliom (Eumis bicolor Baker) növényeknél a kitozán serkentette a vegetatív növekedést, és növelte a klorofilltartalmat.  A barna alga (Ascophyllum nodosum) kivonat alkalmazása (öntözés, permetezés) a csírázás és a palántanevelés során is hatékonynak bizonyult a díszpaprikánál intenzívebb vegetatív növekedés eredményezett.

A dísznövénytermtesztés egyik egyedi iránya a zöldfelületgazdálkodás. A biostimulátorok zöldség- és gyümölcstermesztési sikereinek köszönhetően az ipar a gyepfűfajtákra is nagy hangsúlyt fektet. A vetésterület- és növényvédőszer-csökkentési szabályozások miatt ebben az ágazatban jelentős üzleti lehetőség nyílik. Díszfüveknél, így például az angolperjénél (Lolium perenne L.) kimutatták, hogy a biostimulátorok képesek helyettesíteni a műtrágyák hatását, atőzegből kivont humuszanyagok növelték a gyepfűfélék vegetatív részeinek tömegét.A biostimulátorok többsége növeli a fotoszintetikus pigment (klorofill és karotinoidok) tartalmat és csökkenti a polifenolok tartalmát és az antioxidáns gyököket.

Biostimulátorok és a fenntarthatóság kérdése
Az abiotikus stressz és a globális klímaváltozás következtében a mezőgazdasági termelés világszerte komoly veszteségeket szenved el. Jelenleg a legígéretesebb megközelítés a szélsőségeket jobban viselő növények jobb minőségű és hozamú, abiotikus stressztűrő képességre való nemesítése. A stresszrezisztens növényfajták fejlesztésének egyik előfeltétele a molekuláris mechanizmusok megfejtése és a stressz-asszociált gének kutatása, amelyek szabályozzák a növények abiotikus stresszekkel szembeni reakcióit. A stresszre reagáló gének expressziójának szabályozásába a transzkripciós faktorok döntő szerepet játszanak (Khan et al. 2018).

A jövőben számos új biostimulátor is ígéretes lehet a növénytermesztésben és hozzásegítheti az emberiséget egy fenntartható élethez. Például a higított méz kivonat növeli a növények antioxidatív védekező rendszereinek aktivitását és potenciálisan megfelelhet a talaj sóstressz káros hatásainak leküzdésére is. Számos növényi kivonat is hatásos lehet a növények életfunkcióinak emelésére és a génexpresszióra.  Az édesgyökér-kivonat előkezelés a DNS transzkripció szintjét növeli meg sóstresszelt palántákban, szilmarinnal dúsítva. A kukoricakivonat jótékony hatással van a búzanövények teljesítményére, a növényi hormonokra, poliaminok génexpressziójára is, szilmarinnal együtt is hatékonyak. A fenntartható növénytermesztés a tőzegalapú közegek kicserélését is fontos célkitűzésnek tartja számon, ezt támogatja, hogy a biostimulátorok nem csak a növényre vagy a közegre juttatva fejthetik ki hatásukat, hanem maga a termesztőközegként is alkalmazhatók, mint a Posidonia alapú komposzt.

Nem csak a növényi hatóanyagok, hanem a nanorészecskék és nanoanyagok biostimulátornak tekinthetők, mivel meghatározott koncentráció-tartományokban, általában kis mennyiségben, fokozzák a növények növekedését. A nanorészecskék és nanoanyagok nagy sűrűségű felületi töltésekkel rendelkeznek, amelyek nem specifikus kölcsönhatásra képesek a növényi sejtek sejtfalának és membránjának felületi töltéseivel. Ugyanígy a funkcionalizált nanorészecskék és nanoanyagok, valamint a koronával rendelkező nanorészecskék és nanoanyagok. Utóbbiak a természetes folyadékoknak, például víznek, talajoldatnak vagy az élőlények belsejének való kitettség után keletkeztek, nagy sűrűségű felületi töltést mutatnak, amelyek kölcsönhatásba lépnek specifikus töltéssel. A kis térfogatban elhelyezkedő nagy sűrűségű töltések intenzív kölcsönhatást váltanak ki, amely képes megzavarni a sejtfalak és a membránok felületi töltéseinek sűrűségét.
Ezen új lehetőségek feltárása, az eddigi biostimulátorok további fejlesztése és működési mechanizmusuk kutatása még jelenleg is zajló folyamat, azonban elmondható, hogy az utóbbi évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül a biostimulátorok kutatása, melyet a gyakorlatban is alkalmazható eredmények is alátámasztanak.

Kutatások pedig nem állt meg és a jövőben nagy eredményeket remélhetünk tőlük, hiszen használatukkal számos vegyi anyag, többek között a műtrágya is kiváltható lenne, akkor ez nagyban elősegítené egy fenntartható mezőgazdasági rendszer megteremtését. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kisvarga Szilvia Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Növényvédőszer.hu / Horotán Katalin – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb...

Új elnöke van a tíz éves Balatoni Körnek

2024.01.20

Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb...

Koccintsunk magyar pezsgővel szilveszterkor

2023.12.30

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze...

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ...

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v...

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál...

A mesterséges intelligencia itt is átveszi az irányítást?

2023.11.24

Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ...

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,...

A pezsgő és a fehérbor szorította ki a vöröset

2023.10.14

Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E...

Ez a Tokaji Borvidéki látványosság lett az Év háza

2023.10.12

A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de...

Új szabályozás érinti ezentúl a bortermelőket

2023.10.07

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű...

Az év pincészete cím a Pannonhalmi Főapátságé

2023.09.07

Az idén ismét elnyerte az ...

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

2023.08.30

A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs...

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz...

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz...

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá...

Egyszerre több károsító is támadja a szőlőt

2023.06.17

Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m...

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To...

Marketingben is erősít a tokaji borvidék

2022.08.28

Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ...

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek...

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.