Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Hazai tojáspiac: ezek befolyásolják az árak alakulását

2024.03.29

A húsvéti menü egyik legfontosabb hozzávalója a tojás, amelyből az ünnepi szezonban jelentősen növekszik a kereslet. A Magyar Tojástermelők Szövetségének előrejelzése szerint lesz elegendő tojás az ünnepre, a magyar termelők képesek ellátni a hazai piac nagy részét. A húsvéti szezonra ezért készülnek is a termelők, ezért ebben az időszakban is van megfelelő mennyiségű tojás, és semmilyen nagy nyomás nincs a piacon és a termelőkön, ami miatt korlátozni kellene a termelést.

Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs.


A világ különböző tájain ezek az eltérő színű tojások a népszerűek: a skandináv országokban a fehér héjú tojásokat kedvelik, míg a közép-európai tértségben a barna héjú tojásokat. Beltartalmi megközelítésben nincs különbség a tojások között. A termelési körülményekben van eltérés a kétfajta tojóhibrid tartása között: az egyik kicsit hatékonyabban termel, míg másiknak a viselkedése nyugodtabb, de a vevők ebből semmit nem érzékelhetnek.
A kereskedők szerint a fogyasztók nagy figyelmet fordítanak arra, hogy hazai terméket vásároljanak, de fontos még a tojás mérete és egyre többen a tojótyúkok tartási körülményeit is figyelembe veszik a vásárlásnál. Erre hívja fel a figyelmet Pákozd Gergely, a Magyar Tojástermelők Szövetségének alelnöke. Egy érdekes adat: negyven évvel ezelőtt háromszáz darab volt az egy főre jutó éves fogyasztás, ami jelenleg 242 darab. A hazai termelők a kereslet nagy részét képesek fedezni, ezt az ünnepi csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészítik ki, de normál keresleti viszonyok között elégséges a hazai termelés az étkezési tojáspiacon, azonban mind a húsvét, mind pedig a karácsony megnövekedett keresletet hoz, így ilyenkor akár 40 százalékkal növekszik az érdeklődés, vagyis ezekben az időszakokban importra szorul az ország. A hazai termelés a 80 százalékát képes kiegyenlíteni a belföldi fogyasztásnak.
Bár a szakemberek szerint nehéz megbecsülni a tojás árának hosszú távú változását, mégis úgy vélik, idővel elkerülhetetlen lesz a termék árának emelése a növekvő eszköz-, energia és munkabérköltségek miatt. További kihívást jelenthet az ágazat számára a rendszeresen megjelenő madárinfluenza is.
Három tényező befolyásolja a fogyasztói árat: az egyik a jelenleg is érvényben lévő kormányrendelet, ami a nagy áruházláncok számára a bruttó beszerzési áron történő értékesítést teszi kötelezővé az értékesítésnél, a másik tényező a termelési költségek, amelyek az árkialakításnál fontosak, míg a harmadik tényező a keresleti és kínálati viszonyok, amelyek ebben az időszakban negyven százalékkal is növekedhetnek. Tehát ebben az esetekben láthatunk árfelhajtó, vagy árcsökkentő tényezőket. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.