Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek az aszállyal. A térségben szeptember eleje helyett már korábban megkezdődik egyes helyeken a szüret. Erről is nyilatkozott a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója és Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.



Nagyon hosszú, száraz, meleg időszakon vannak túl a borvidéken is, ezért az elkövetkező napokban néhány pincészet megkezdi a szüretet. Ez korainak számít, mert elég széles a tokaji kínálat – a pezsgőtől az aszúborokig –, ezért általában a borvidéken a pezsgő alapokkal veszi kezdetét a munka, ami egy normál évjáratban szeptember első hetére tehető. Kalocsai László szerint a szárazság miatt csökken a termésmennyiség, ami már a fürtökön is látszik, ezért 20-30 százalékkal kevesebb termésre számítanak. A borvidéken újdonságnak számít, hogy engedélyezik bizonyos területeken a gépi szüretet: ezt néhány borászat már elkezdte, viszont a pincészethez tartozó területek még nem alkalmasak arra, hogy ezt a módszert bevessék, mert a meredek domboldalakra a gépek nem tudnak felmenni.

A borfajták közül az aszúnál van a legtöbb bizonytalanság, mert a fürtök szenvednek a légköri aszálytól, valamint a borvidék szempontjából meghatározó Tisza és Bodrog ártér is kiszáradt, s ha nem jön csapadék, akkor 2022 akár aszúmentes év is lehet”.



Habár a szőlő mélyen gyökerező növényként teljesen másként reagál az aszályra, mint a szántóföldi növénykultúrák, de ez nem azt jelenti, hogy nincs vele probléma. Ezt már Molnár Péter, a Hegyközségi Tanács elnöke mondta, aki szerint a komoly aszálytünetek már megmutatkoznak a borvidék legtöbb részén, azonban hogy ez az egyes ültetvényeket hogyan sújtja, az függ a szőlő fajtájától, az ültetvény fekvésétől, korától, de egyértelmű, hogy lesznek aszálykárok. -Néhány fajtánál átlagos szüreti időponttal lehet tervezni, míg a korai érésűeknél pár nappal hamarabb kezdődik a munka. A három ismert fajta - furmint, hárslevelű, sárga muskotály - közül az utóbbi a legérzékenyebb és már mutatja is az aszály tüneteit -összegezte a hegyközségi tanács elnöke.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu - Kommunikáció / Talentis Agro - Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.