A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Agrár tagozat, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI), valamint az AGROTREND Csoport összefogásával szervezett országos megmérettetésre több mint 30 pezsgőt neveztek be a hazai pezsgőkészítők.
A kétfordulós versenyen előbb a 6 legjobb pezsgőt választotta ki Herczeg Ágnes dipWSET nemzetközi borszakértő vezetésével a 8 tagú szakmai zsűri, majd a VOSZ bíráló bizottsága döntött a végső sorrendről.
A pezsgőbírálat során a tisztaságot, a színt, az illat technológiai tisztaságát, intenzitását és minőségét, a zamatok technológiai tisztaságát, intenzitását, hosszúságát és minőségét, végül az általános összbenyomást értékelte a zsűri. A különleges verseny egyedi kóstoló poharait a Halimba Crystal gyártotta.
A VOSZ Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőverseny példamutató közös munka eredménye, amely során mindenki nagyszerűen teljesített. A PTE SZBKI munkatársai a zsűrizésben vettek részt, az előválogatást is Pécsett tartották. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen Pécs és a pezsgőgyártás hosszú közös múltra tekint vissza, a PTE SZBKI felkészült és lelkes szakembereinek pedig egyik fontos küldetése, hogy a pécsi pezsgőről jövő időben is beszélhessünk.
A szervezést az AGROTREND Csoport fogta össze, sikerüket bizonyítja, hogy a felhívásra minden magyar pezsgőkészítő felfigyelt.
A Nemzeti Pezsgőverseny független, értékes, egyedi, maga nemében az első, de biztosan nem az utolsó – összegezték tapasztalataikat a szervezők.
A 2023-as nyertes, Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgőt a 2. fordulóban egyöntetűen ítélték a legjobbnak. A díjnyertes pezsgő stílusát a furmint szőlőfajtai jegyei határozzák meg. A furmint, mint fajta kiváló alapbor, jól és hosszan érlelhető. Stabilizálás után kerül palackba Budafokon, ahol a másoderjesztés és érlelés következik. A folyamat minimum 18 hónapon át tart, mielőtt seprőtelenítik. Ízesítéséhez speciális, érett furmintból készült dozázst használnak, melynek eredménye egy halványsárga színű, nagyon intenzív gyöngyözésű pezsgő. A többéves érlelés, a tökéletes szénsav integráció a borban nemcsak a savakat teszi finomabbá, de édeskés fűszerek illatát is belopja a pezsgőbe, mint a szegfűszeg és a fahéj.
A díjnyertes pezsgő december 1-én (a Magyar Vállalkozók Napján) az Év Vállalkozója Díjak átadásakor mutatkozik be a Művészetek Palotájában, és egy éven keresztül a VOSZ reprezentációs pezsgője lesz.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.