Európába óriási mennyiségben áramlik be a kínai csemegekukorica, sőt nagy erővel hódít teret. Ez a hír a hazai termelőket azért is érinti hátrányosan, mert a zöldborsóval együtt ez az egyik legfontosabb export termékünk Európa-szerte. Néhány adat ezt jól érzékelteti: csemegekukoricából a hazai szükséglet húsz szorosát termeljük meg, tehát mindenképpen export orientáltak vagyunk ebben a tekintetben. A zöldborsó vonatkozásában pedig öt-hatszorosát állítjuk elő, ezért mindenképpen meg kell őriznünk az exportpiacokat, ezért is fontos, hogy a termelők folytassák a munkát.
Erre hívja fel a figyelmet Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. Nemrégiben számoltunk be arról, hogy idén megfeleződik a zöldborsó termőterülete, és csemegekukoricából is megközelítőleg 30 százalékkal kevesebbet vetnek majd el, mint korábbi években. Ez egy soha nem látott visszaesés az ipari zöldség ágazatban: Magyarország Európa harmadik legnagyobb zöldborsótermelője volt eddig, átlagosan 10-13 százalékkal.
Új növények után kell nézni, vagy ez csak egy átmeneti helyzet?
A kamarai alelnök szerint részben kell csak új növények után nézni, mert az idei év az ármegfeleződés ellenére is a piac megőrzésének az éve kell, hogy legyen a termékpálya minden szereplőjének, vagyis a termelőnek, a feldolgozónak és a multinacionális kereskedőknek is. -Ez utóbbiaknál sok kérdés vetődhet fel a hozzáállásukkal kapcsolatban, ugyanis köztudottan szeretnek a termelők és feldolgozók zsebében sokszor könyékig is turkálni, ezért a kamara azt kéri, hogy kellő szolidaritással legyenek irántuk -hangoztatta Zászlós Tibor
Ebben az évben is érdemes a zöldborsó termesztésre alapozni
Az időjárási viszonyokat tekintve jelenleg 2024. akár a zöldborsó éve is lehet, de ezt beárnyékolja a csökkenő termésterület és a csökkenő felvásárlási árak ténye. A konzervgyárak és hűtőházak raktárjaiban hatalmas készletek halmozódtak fel, ráadásul a tavalyi termeltetési árak a magas szántóföldi terményárak követése céljából nagyon magasra rúgtak. Tehát nem elég a nagy mennyiségű készlet, az magas alapanyag árral ragadt bent a raktárakban. A fogyasztás visszaesésére nem a hazai piacokon kell elsősorban a választ keresni, hiszen az itthon előállított késztermék nagyrésze export piacra kerül, ám a cikk lényege most nem is ez, ezt afféle szomorú tényként kezeljük inkább jelen esetben.
Ki veszi meg ezután a minőségi zöldborsót, csemegekukoricát?
Idén fele akkora lesz a zöldborsó termőterülete a tavalyihoz képest, de csemegekukoricából is megközelítőleg 30 százalékkal kevesebbet vetnek majd el a termelők, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Ez hangzott el a héten tartott debreceni szakmai tanácskozáson. Soha nem látott visszaesést jelent ez az iparizöldség ágazatban, holott Magyarország Európa harmadik legnagyobb zöldborsótermelője volt eddig – átlagosan 10-13 százalékkal. Ahhoz, hogy a pozícióinkat visszaszerezzük, új fajtákra, új technológoiára és összefogásra van szükség. Ezt állapították meg többek között a konferencia résztvevői.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.