Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyiborvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás miatt a lisztharmat és a fekete rothadás jelei isláthatók a gyümölcsön, ezért most iskell permetezni. Ráadásul sok az elhanyagolt, műveletlen szőlőterület, ezért a fertőzések könnyen átterjedhetnek a szomszédos tőkékre.
Több nehézséggel is küzdenek tehát egyszerre az ültetvényeken, nem csak a lisztharmat, hanem a peronoszpóra és a fekete rothadás is megjelent. Nehezen tudtak haladni a sok eső miatt a növényvédelemben a gazdálkodók, de a hajtásválogatással és igazítással sem lehetett csúszni, hiába volt nehéz a talaj megközelítése. A szakemberek azt hangoztatják, hogy minden erővel próbáljuk a permetezés lehetőségét megoldani.
A szőlő virágzása az átlagos években május végén, vagy június elején kezdődik, idén viszont a hűvös idő miatt ez később történik. Van még idő elrendezni a hajtásokat és eltávolítani a felesleget. Pál Sándor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke azt mondja, hogy pont ez az időszak a legérzékenyebb a szőlő életében, növényvédelmi szempontból mindenképpen. A sok csapadék miatt amúgy is intenzíven növekszik a szőlő, a páratartalom miatt kedvező az időjárás a gombabetegségeknek, a meleg miatt pedig minden olyan kártevő, ami a szőlőben előfordul, az most itt van.
-Nagyon fontos most a növényvédelem, tehát nem szabad megvárni a 10-14 napos permetezési fordulókat, hanem hamarabb kell permetezni és sokkal komolyabb szerekkel, tehát felszívódókkal. Emellett még a kórokozók is jelen vannak, amelyek közül az atkák kártétele jelentős, de csak ott, ahol nem volt ellenük védekezés. Már látni a szőlőmoly megjelenésének az első jeleit. El kell találni tehát azt az időszakot, amikor a természet is mellénk áll, mert nem csak a sok csapadék, hanem a szél is akadályozó lehet és rontja a növényvédelem hatásfokát. Eddig a gépi munkák nagy része csak a permetezésből állt, minden pillanatot kihasználtak a gazdák, amikor nem esett az eső. Minden gombabetegségnek adottak a speciális jelei, amelyek megjelennek a levélen, s ezeket szemre vételezéssel és folyamatos odafigyeléssel lehet észrevenni, de amikor az első tünetek megjelennek, az már baj. Úgy kell a növényvédelemhez kezdeni, hogy meg se jelenjenek, ezért a megelőzés a legfontosabb -hangoztatta Pál Sándor.
A gombabetegségek a szomszédos területeket is megfertőzhetik. Országszerte viszonylag sok az elhagyott, vagy elhanyagolt ültetvény, amelyek művelésével gazdasági okok miatt felhagytak, ezért a gondozott területeket folyamatosan fertőzik. Ezeknek a gócpontoknak a felszámolása fontos lenne, de sajnos utána mindig újabbak és újabbak keletkeznek. Ez a szőlőtermesztés jövedelmezőségének a csökkenésére vezethető vissza, ezért sokan abbahagyják a művelést. Ez ellen próbál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, vagy az illetékes hegybíró fellépni, de a kiszabott büntetésen kívül mást nem tudunk tenni.
A védtelen bogyók a sűrű lombozatban párás körülmények között gyorsan fertőződhetnek a már ott lévő szőlő lisztharmat telepekből fejlődő fertőző anyaggal a konídiumokkal. Ezek a telepek nehezen láthatóak, de ha a hőmérséklet kis mértékben visszahűl, akkor a gyors fejlődésük eredményeként könnyen kialakulnak a levélen és a fürtön is a szürkésfehér lisztharmat telepek.
Ha a szőlőfürt ebben a kis bogyós állapotban fertőzötté válik, akkor később szinte lehetetlen orvosolni a betegséget. Hasonló a helyzet a szőlő peronoszpórával. A csapadékos periódusban fejlődő levéltünetek egy-egy borvidéken a meleg ellenére is fertőzőképesek és a reggeli harmat, pára, vagy újabb csapadék hatására növekedhetnek ezek a fertőzési gócok.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.