A héten 3 teljes éjszakán keresztül védekeztek a szakemberek a fagyveszély ellen a Gödöllői Tangazdaság ültetvényein, ahol a kajszibarack jelenleg teljes virágzásban van. A gyümölcsfák szerencsére képesek átvészelni a kisebb fagyokat, ha elegendő raktározott hőmennyiséget tartalékoltak el korábban. Ehhez viszont melegebb talajhőmérséklet kell, most azonban ez szerencsére adott volt. Május végéig azonban még bármikor érkezhet lehűlés, azonban a virágzáskori fagy jelenti a legnagyobb kihívást.
A füstölést, a szalmabála égetést, illetve a szélgépet egyaránt bevetették a szakemberek, így végül a védekezés eredményes volt, egyelőre nincs fagykár. Ebben szerepet játszott az is, hogy nem volt olyan tartós hideg, ami miatt károsodhattak volna a növények. Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja szerint -1 fokban még nem fagynak el a virágok, azonban a tartósan fagyos és hidegebb nappalok-éjszakák már nem kedveznek a túlélésnek. „Szervác, Pongrác, Bonifác napja után már talán fellélegezhetünk” –tette hozzá.
Gödöllőn 70 hektáron telepítettek néhány éve meggy, kajszi és szilva csemetéket. A kajszi azóta már szép mennyiséget hozott, a szilva idén először fordulhat termőre. A biztos bevétel reményében ezeket a növényeket intenzív körülmények között termesztik és csepegtető öntözéssel, valamint tápoldat adagolással látják el. A hét leghidegebb éjszakájával köszöntött a gyümölcsösökre a csillagászati tavasz, ám a következő napokban már csökkenhet a fagyveszély – ebben bíznak a gazdálkodók.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.