Ebben az évben is megjelentek a bundásbogarak a kertekben a tavaszi virágzással együtt. A bundásbogarak a virágokat szeretik, ezeket fogyasztják, tehát kizárólag a virágzás időszakában jelennek meg. Így éppen ez jelenti a nehézséget, mivel a virágzó kultúrákban szem előtt kell tartanunk a beporzó rovarok biztonságát is. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a bundásbogarakról és sorra vesszük a lehetséges védekezési módokat is.
A bundásbogár (Tropinota hirta vagy Epicometis hirta) a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe, a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjába tartozó rovarfaj. Nagyjából téglalap alakú, 8–13 mm hosszú, feketésszürke színű bogár. Egész teste fehéres-sárgás szőrökkel sűrűn borított. Szárnyfedőinek alapszíne fekete, rajta egyedenként különböző számú és elhelyezkedésű fehéres-sárgás foltok vannak.
Bundásbogár madárbirs virágon (www.ng24.hu)
Hogyan károsít a bundásbogár?
Kiemelten fontos tudni, hogy a bundásbogár esetében csak az imágó=bogár a kártevő. A lárva korhadékon él, de ritkán a gyökereken is károsít. Minden virágzó növényen megjelenhet. Rajzásának kezdete márciusra tehető. Először a virágzó növények közül az alacsonyabbakat választja. Kárt a porzó és a termő kirágásával okoz. Igaz, eközben a megporzásban is részt vesz, de ez a haszna elenyésző az okozott kárhoz képest. Gyümölcstermő növényeinket, bokrainkat, elsősorban a bogyósokat szívesen látogatják a bogarak, akár tömegesen is.
Az imágók intenzív repülését a déli órákban figyelhetjük meg. Száraz, meleg időjárásban, főleg virágzó ültetvényekben különösen nagy kárral számolhatunk.
Védekezési módok a bundásbogarak ellen
Bundásbogarak esetében is nagyon fontos a megelőzés, így a lemosó permetezés fontossága. Azt javasoljuk, hogy legyen benne a növényben a permetezőszer már virágzás idején, mivel virágzáskor már nem permetezhetünk mindenféle szerrel.
Vegyszermentes védekezés a bundásbogár ellen
Azt kell elérnünk, hogy minél kevesebb kifejlett bogár tudjon behúzódni a talajrepedésekbe hidegebb időben, ha ezt meg tudjuk oldani, akkor a bogarak más helyet fognak keresni, és továbbállnak a kertünkből. Ezt mulcsozással is el tudjuk érni, a mulcs segít abban, hogy gyérítsük az állományt – ezt azonban már ősszel meg kell tennünk!
Ha ősszel nem tettünk meg semmit, akkor tavasszal kell cselekednünk. Ha észrevesszük a bundásbogarakat, akkor gyűjtsük őket össze. Használhatunk csalomoncsapdákat, viszont ezek nemcsak a bundásbogarakat fogják meg, hanem a többi bogarat is, ráadásul 3-4 hét elteltével már nem fejti ki a megfelelő hatást.
A gyűjtéshez használjunk kékszínű vizes csapdát, kékszínű vödröt, tálat, ebbe tegyünk vizet. A bundásbogarak imádják a kék színt, vonzza őket, a vízben pedig nem képesek túlélnek, megfulladnak. A vízbe tehetünk még ánizsteát, vagy narancsolajat, ezek fokozzák a csali hatását. - olvasható az https://www.agraroldal.hu/bundasbogar_img-1.html korábbi cikkében.
Szabad, lehet-e virágzásban permetezni?
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előfordulnak olyan helyzetek,...
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.