Húsvét előtt közel 70 féle különböző csomagolású és méretű tojás közül választhatnak a fogyasztók. A széles választék, valamint a nagyforgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok miatt, az árakban is nagy különbségek lehetnek a vásárlás helye szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképe szerint, míg a takarmány- és energiaköltségek kapcsán valamelyest fellélegezhettek a termelők, az Európai Unióba nyomott áron érkező import továbbra is jelentős kihívás elé állítja az ágazat szereplőit.
Tojáshiánytól húsvétkor biztos, hogy nem kell tartanunk. A hatósági ár múlt évi kivezetése után az üzletekben árcsökkenést tapasztalhattunk, ugyanakkor egyes piacokon emelkedtek az árak, néhol kimondottan magas tojásárakkal is találkozhatunk.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége körképe szerint, ha a takarmánypiac, valamint az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, ez említett állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell komoly emelkedésre számítani ebben az évben.
Bár a termelési költségek idén kedvezőbbek, mint az előző években, a ráfordítások mintegy 70 százalékát kitevő takarmány- és az energiaköltségek mérséklődése ellenére sem túl rózsás a tojáspiac helyzete.
A legnagyobb problémát az unióba nyomott áron érkező import jelenti, melynek mértéke 2021-hez képest közel a nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett, már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.
A kormány nemzeti hatáskörben ugyan betiltotta az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz, amelynek megoldásához egységes európai intézkedésre lenne szükség. Az uniós agrárbiztos szerint, az ukrán kereskedelemliberalizációs intézkedések júniusi megújításakor úgynevezett „vészfék-mechanizmus” kerül beépítésre néhány érzékeny mezőgazdasági termék, így a baromfi termékek védelme érdekében is. Ez azonban továbbra is az ukrán termelőknek kedvezne, ugyanis a 2022-es és 2023-as évek import mennyiségének átlagát tekintenék vámmentesnek. Az uniós gazdálkodók versenyképességének megőrzéséhez azonban jogos elvárás a kölcsönösség elvének érvényesítése a harmadik országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásokban.
A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy nyolcvan százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorulunk. Az ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az import tojás honnan érkezik. A hazai tojástermelésre ugyanis szigorú élelmiszerbiztonsági, nyomon-követhetőségi, minőségi, állategészségügyi és állatjóléti előírások vonatkoznak, míg a harmadik országokból érkező import esetében az unióban betiltott gyógyszerek, takarmányösszetevők, valamint technológiák alkalmazásával, ellenőrizetlen körülmények között termelhetik meg az árut.
Tojás Kihívás projekt
Hazánkban átlagosan 242 darab az egy főre vetített tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabos szinthez képest, bár némi növekedést mutat a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest. A helyzeten javíthat az idén is folytatódó ’Tojás Kihívás’ projekt. Az Európai Unió által támogatott program – melyet a Baromfi Termék Tanács a spanyol és a francia testvérszervezeteivel közösen valósít meg 2023 és 2025 között – célja a tojásfogyasztás fontosságának széleskörű megismertetése és a tojás fogyasztói megítélésének javítása.
A Tojásszövetség várakozása szerint a kampány visszahelyezheti Magyarországot a tojásfogyasztás élvonalába, miközben bemutatja a tojás nélkülözhetetlen egészségügyi hatásait és fenntarthatósági előnyeit a közvélemény számára. A programmal kapcsolatos további információk elérhetők a www.tojaskihivas.eu honlapon.
HÚSVÉTI SONKÁBÓL IS VÁLASSZUK A HAZAIT!
Az idén is magas minőségű termékekkel készülnek a húsvéti szezonra a hazai húsipari vállalkozások. A vásárlók széles termékpalettából válogathatnak, így ki-ki megtalálhatja a számára...
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.