Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azzal, hogy a fajta magyar neve akadályozza a nemzetközi sikerét. Mitől olasz, ha magyar, és miért rizling, ha nem Riesling? Soha semmi nem váltott ki akkora ellenérzést a szakmában és a fogyasztók között, mint amikor pályázatot írtak ki egy értelmesebb és kifejezőbb névre. Ezért végül maradt az olaszrizling.
Az olaszrizling ma már a Balaton zászlósbora, amit a borkedvelők többnyire nem csodálni szokták, hanem kóstolni. Már ezekben a napokban, hetekben is e szőlőfajta körül folynak a tervezések, fejlesztések, hogy a nyári szezonban minél többen találkozzanak vele. Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió szerda esti műsorában arról beszélt, hogy az olaszrizling eredeteKözép-Európához kötődik, tehát a magyar hagyományoktól soha nem volt idegen, ugyanis a fajtasorban napjainkban is az ötödik helyen szerepel, tehát minden borvidéken megtalálható, a tokajit kivéve. -Értékes fajta, nem szeszélyes, hanem sokarcú, így sokféleképpen elkészíthető – a fröccsbortól az aszúig. A borászok körében egységes a megítélése abból kiindulva, hogy a termesztése nem bonyolult –tette hozzá.
A Dereszla Balaton Pincészetében is kiemelkedő helye van az olaszrizlingnek. Két éve például 4000 mázsa szőlőt dolgoztak fel, ami Kalocsai László birtokigazgató szerint a várakozásoknak megfelelő eredmény volt. Az olaszrizling azóta jelentős pezsgő alapanyagnak is számít, ugyanis a szőlő 15 százalékából készül a pincészetben pezsgő. Hozzátette: „Nem csak a Balaton, hanem a pincészet zászlósbora is az olaszrizling, amelyből ezután nagyobb mennyiséget dolgozunk majd fel. A 60 ezer palack nagy részére a külföldi piacokon is van érdeklődés” –nyilatkozta Kalocsai László. A Balaton-felvidéken egy éve ilyenkor a szőlőtelepítésekre hárult a legnagyobb figyelem: Dörgicsén 7 és fél hektáron ültettek olaszrizling fajtát. A Dereszla Pincészet célkitűzése a korábbi évekhez hasonlóan idén is az, hogy a Balaton-felvidékre jellemző tájfajtákból minél többet telepítsenek vissza.
A nyári szezon még messze van, de már koccintásoktól volt hangos a Somogy vármegyei Rádpusztai Gasztro Élménybirtok, ahol tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket. Manapság a szakmai körökben az a mondás járja, hogy egy valamit magára adó borászatban nem hiányozhat a pezsgő sem. A Sonline beszámolója alapján rajnai pezsgőt is lehetett kóstolni a Hujber Pincészet standjánál. – Ez a brut kategóriájú, gyümölcsös-friss pezsgőnk igazi újdonság, most kerül majd kereskedelmi forgalomba, valamint hoztunk fehér-rosé és vörös újborokat is – árulta el Hujber Attila. A balatonboglári borász hozzátette: a könnyed, reduktív fehér borok a legkedveltebbek a vendégeik körében. Androsics Ferenc borász ízelítőként megkóstoltatta a résztvevőkkel 2021-es olaszrizling borát is, amely az Országház bora címmel is büszkélkedik.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.