Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azzal, hogy a fajta magyar neve akadályozza a nemzetközi sikerét. Mitől olasz, ha magyar, és miért rizling, ha nem Riesling? Soha semmi nem váltott ki akkora ellenérzést a szakmában és a fogyasztók között, mint amikor pályázatot írtak ki egy értelmesebb és kifejezőbb névre. Ezért végül maradt az olaszrizling.
 
Az olaszrizling ma már a Balaton zászlósbora, amit a borkedvelők többnyire nem csodálni szokták, hanem kóstolni. Már ezekben a napokban, hetekben is e szőlőfajta körül folynak a tervezések, fejlesztések, hogy a nyári szezonban minél többen találkozzanak vele. Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió szerda esti műsorában arról beszélt, hogy az olaszrizling eredeteKözép-Európához kötődik, tehát a magyar hagyományoktól soha nem volt idegen, ugyanis a fajtasorban napjainkban is az ötödik helyen szerepel, tehát minden borvidéken megtalálható, a tokajit kivéve. -Értékes fajta, nem szeszélyes, hanem sokarcú, így sokféleképpen elkészíthető – a fröccsbortól az aszúig. A borászok körében egységes a megítélése abból kiindulva, hogy a termesztése nem bonyolult –tette hozzá.

A Dereszla Balaton Pincészetében is kiemelkedő helye van az olaszrizlingnek. Két éve például 4000 mázsa szőlőt dolgoztak fel, ami Kalocsai László birtokigazgató szerint a várakozásoknak megfelelő eredmény volt. Az olaszrizling azóta jelentős pezsgő alapanyagnak is számít, ugyanis a szőlő 15 százalékából készül a pincészetben pezsgő. Hozzátette: „Nem csak a Balaton, hanem a pincészet zászlósbora is az olaszrizling, amelyből ezután nagyobb mennyiséget dolgozunk majd fel. A 60 ezer palack nagy részére a külföldi piacokon is van érdeklődés” –nyilatkozta Kalocsai László. A Balaton-felvidéken egy éve ilyenkor a szőlőtelepítésekre hárult a legnagyobb figyelem: Dörgicsén 7 és fél hektáron ültettek olaszrizling fajtát. A Dereszla Pincészet célkitűzése a korábbi évekhez hasonlóan idén is az, hogy a Balaton-felvidékre jellemző tájfajtákból minél többet telepítsenek vissza.

A borászok egyik legfontosabb jeles eseménye január 22-ére, Szent Vince napjára esik, amelyről Balaton-szerte megemlékeznek. A népi megfigyelések szerint, ha ekkor napos az idő, jó termés várható, ellenkező esetben a szüret gyengének ígérkezik. De létezik egy másik ünnep, amely nem többszáz éves múltra és hagyományra tekint vissza, hanem csak másfél évtizedre. Csopakon találkoztak 15 évvel ezelőtt az olaszrizling elkötelezettjei. Most február elején újra összegyűlnek az ország minden részéről Jásdi István csopaki borásznál, aki erről az eseményről, valamint az olaszrizling történetéről ír a Mandiner e heti, csütörtökön megjelenő számában.

„A korábban lesajnált fajta, nem utolsósorban az ilyen, kizárólag saját zsebünkből és saját borainkból finanszírozott szakmai műhelyeknek is hála, az ország legelterjedtebb és legkedveltebb minőségi fehér fajtája lett. Elbánt itthon olyan világfajtákkal, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc, és felvette a versenyt a sokkal inkább támogatott fajtákkal. A szőlőfajta kétségtelen termelési előnyei mellett nem csak a „Balaton bora” típusú, jó ivású tájboroknak, vagy egy kicsit kisebb tájegység karakterét tükröző hegyboroknak (csopaki, zánkai) az alapanyaga, de a legjobb termőhelyeken különlegesen kifejező és egyedi karaktert tükröző dűlős, vagy parcella- borválogatások (Sóskút, Siralomvágó, Száka vagy Lőczedombi) készítésére is alkalmas. Jó évjáratokban minden nemzetközi mércével mérve is nagy fajtaborok vagy házasítások készülhetnek belőle. Alkalmas szomjoltó kánikulai fröccsborok alapanyagának, baráti társaságok borának és ízletes, könnyed nyári vacsorák melletti kísérőnek. Elterjedését, a fajtáról való közös gondolkodást több, egy-egy termőhelyhez kötődő önkéntes szakmai műhely segíti, mint például a Balatoni Kör, a füredi Rizling Generáció és a Csopaki Kódex. Egy biztos: a jó olaszrizlingből mindig kérnek második pohárral is. Február 9-én és 10-én tehát újra találkozunk. Van mit megbeszélnünk”. Írja a Mandinerben Jásdi István.

 A nyári szezon még messze van, de már koccintásoktól volt hangos a Somogy vármegyei Rádpusztai Gasztro Élménybirtok, ahol tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket. Manapság a szakmai körökben az a mondás járja, hogy egy valamit magára adó borászatban nem hiányozhat a pezsgő sem. A Sonline beszámolója alapján rajnai pezsgőt is lehetett kóstolni a Hujber Pincészet standjánál. – Ez a brut kategóriájú, gyümölcsös-friss pezsgőnk igazi újdonság, most kerül majd kereskedelmi forgalomba, valamint hoztunk fehér-rosé és vörös újborokat is – árulta el Hujber Attila. A balatonboglári borász hozzátette: a könnyed, reduktív fehér borok a legkedveltebbek a vendégeik körében. Androsics Ferenc  borász ízelítőként megkóstoltatta a résztvevőkkel 2021-es olaszrizling borát is, amely az Országház bora címmel is büszkélkedik. 
 
A jó olaszrizling tehát nem megy ki a divatból. Ezt már tavaly is hangoztatták a BalatonBor ötletgazdái, akik szerint egy olyan brand jött létre, ami magába foglalja a Balatont és a bort, azt a két nevet, ami leginkább alkalmas arra, hogy ezt az identitást képviselje. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász szakmai partnerként, külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a munkában. Kérdésünkre a kilátásokról azt mondta, hogy egy borvidék akkor tud hosszútávon markánsan, önállóan megjelenni, branddé alakulni, ha egységes szerkezetben és egymásra építve tudja bemutatni borait.

-Az olaszrizling egy méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit a nyolc év alatt elértünk az összefogással, egyértelműen bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor rendkívül népszerű bor lehet az olaszrizling. Ilyenkor visszaemlékszünk az első ízekre és látjuk, hogyan finomodott a stílusa –mondta Fiáth Attila. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb...

Új elnöke van a tíz éves Balatoni Körnek

2024.01.20

Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb...

Koccintsunk magyar pezsgővel szilveszterkor

2023.12.30

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze...

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ...

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v...

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál...

A mesterséges intelligencia itt is átveszi az irányítást?

2023.11.24

Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ...

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,...

A pezsgő és a fehérbor szorította ki a vöröset

2023.10.14

Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E...

Ez a Tokaji Borvidéki látványosság lett az Év háza

2023.10.12

A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de...

Új szabályozás érinti ezentúl a bortermelőket

2023.10.07

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű...

Az év pincészete cím a Pannonhalmi Főapátságé

2023.09.07

Az idén ismét elnyerte az ...

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

2023.08.30

A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs...

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz...

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz...

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá...

Egyszerre több károsító is támadja a szőlőt

2023.06.17

Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m...

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To...

Marketingben is erősít a tokaji borvidék

2022.08.28

Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ...

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek...

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.