A szőlő művelése és értékesítése soránel kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtáravan szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irsai Olivérre például nagyigény mutatkozik, ugyanissokan szeretnének belőle vásárolni, mert sok oldalúan felhasználható: van, aki pezsgőt készít belőle, mások bort, vagy pálinkát. Termelői szempontbólnézve sokáig stagnáltak a szőlőárak, ami remélhetőleg a jövőben fokozatosan emelkedik. Ennek lesznek áldozatai, mert bizonyos fajták - amelyek nem kelendők a piacon -, azok kihullanak. Ilyenek a vörös fajták, mert kevés vörösbor fogy a polcokról, ezért tele vannak a pincék és inkább fehér bort fogyasztunk.
Ebből a megközelítésből szerencsés helyzetben van a Balatonboglári Borvidék, ahol javában zajlik a szüret ésjelenleg az irsait szedik. A termés jónak mondható, ám az idei időjárási viszonyok miatt sokat kellett növényvédelemre költeni, ami jelentősen megemeli a termelés költségeit. Nem nevezhető klasszikus szüretnek az, ami a Viticoop Kft. több száz hektárján történik, ugyanis kombájn szedi a szőlőt. Tóth Dániel, a kft. ügyvezető igazgatója ennek részleteiről azt mondta, hogy a kombájn bogyózottan szedi le a szőlőt, vagyis csak a bogyót rázza le, s azt a szállító szalagon és bogyózón keresztül juttatja a tartályba, ami után bekerül a borászatba.
"A hatékonyság a fajtától is függ, hogy mennyire szedhető, milyen az érettségi állapot, ezért ha minden rendben van és a szőlő fejlettsége jó, akkor a napi tíz hektárt az új telepítésű ültetvényekben a fém támrendszer mellett kivitelezhető" -teszi hozzá a szakember.
A hűvös időjárás és az eső előhozott olyan gombafertőzéseket, amelyeket időben kellett kezelni, ezért fontos volt a szerkiválasztás, a megfelelő időpont a kezeléshez. Ahhoz, hogy jó legyen az idei évjárat, magas költségekkel kellett számolni. Negyven-ötven százalékos növekedés történt a tavalyi évhez képest. Például amíg tavaly öt-hat fordulóra volt szükség, addig most a kilencen is túl vannak bogláron. A kft-hez 200 hektár kék szőlő ültetvény tartozik, ebből valószínűleg rozé alapanyag lesz, tehát kicsit korábban kell majd szüretelni Tóth Dániel szerint.
Ez is érdekes lehet:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/dragabb-lesz-iden-a-szolo-es-a-bor
A termésmennyiség függvénye, hogy kiderüljön: megéri-e szőlőt művelni? Termelői oldalról nézve aki képes kétszáz mázsát szüretelni egy hektárról, annak pozitív lehet a mérlege. Az idősebb ültetvényeken gazdálkodók, ha nem figyeltek oda a növényvédelemre, nekik mínuszos lesz az évjáratuk. Ilyen területek is bőven vannak Balatonbogláron.
Erről is beszámoltunk nemrégiben:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/a-%E2%80%9Ez%E2%80%9D-generaciot-celozza-meg-az-uj-borfogyasztasi-kampany
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.