Az idén ismét elnyerte az "Év Pincészete" kitüntető címet a Pannonhalmi Főapátság Pincészete, így immár másodszor találták az ítészek méltónak erre a díjra a borászatot. A kitüntetést Hortobágyi T. Cirill főapát és az apátság főborásza, Liptai Zsolt augusztus második felében vette át egy ünnepélyes keretek között, az eseményt a Pannonhalmi Főapátság Viator rendezvényközpontjában tartották.
A díjat a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége alapította, és minden évben azoknak a pincészeteknek adományozzák, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar borászatban. A díjátadón Hortobágyi T. Cirill főapát emlékeztetett arra, hogy az apátság 996-os alapításakor a bencés szerzetesek nemcsak templomot és iskolát hoztak létre, hanem a szőlő- és borkultúrát is elhozták magukkal. Az apátság történetében az 1900-as évek elején a szőlőbirtokok mérete már elérte a 100 hektárt, és borait palackozott formában értékesítette. Azonban a második világháború után a területeket és a pincészetet is államosították. Az apátság csak 1998-ban kezdte el újból a szőlő- és borkultúra felépítését, és 2003-ban adták át az új pincét.
A főapát kiemelte: a pincészethez tartozó spirituális hagyományok újjáélesztését, beleértve a Szent Vince-napi szőlőbejárást, a Szent János-napi boráldást és a Szent Marton-napi újborünnepet. Ezen kívül megemlékezett Gál Tibor egri borászról, aki szintén hozzájárult a pincészet létrehozásához, és azt vallotta, hogy az apátság borai különlegesek kell, hogy legyenek, azaz jól megkülönböztethetők a többi kiváló boroktól is.
"Az "Év Pincészete" díjat az alapítók nevében Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke adta át, rámutatva a hit, a becsület és a munka fontosságára. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, Frittmann János pedig az apátság borainak minőségét és azokat az eredeti borfajtákat méltatta, amelyeket a pincészet készít. Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke pedig örömét fejezte ki, hogy másodszor is odaítélhették az elismerést az apátság pincészetének, és hangsúlyozta, hogy ehhez a sikerhez elengedhetetlen a tudás, ami a siker alapvető feltétele".
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.