Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a mesterséges intelligencia térhódítása akár sokkal gyorsabban is végbemehet, mint az eddig tapasztalt, évtizedek óta tartó folyamat. Az egyik pozitív változás a munkaerőhiány csökkentése, vagy akár hosszú távú megoldása, amelyben nincs vita a gazdálkodók között. Vannak azonban olyan területek, ahol ezután sem lehet kiváltani az emberi szakértelmet: ilyen a metszés, az erjesztés, vagy a borházasítás.
Már vannak olyan ültetvények, ahol például robotok végzik a metszést, amely mindenképpen nagy segítséget jelenthet, ám a metszés többféleképpen is történhet. Ez függ a növények alakjától, magasságától és méretétől, valamint attól, hogy hogyan szeretnénk rögzíteni a tőkét. Ehhez már kevésnek bizonyul a robotok szakértelme, a végső kialakításhoz egyértelműen az emberi tudásra kell hagyatkozni. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója is úgy véli, hogy pozitív hozzáadott értéke lehet a mesterséges intelligencia megjelenésének ezen a területen,hiszen mindenki szembesül a rendkívül nagy munkaerőhiánnyal. A borászatokban is sok mindent lehet majd automatizálni a szakember szerint, viszont itt is hagyatkozni kell majd a képzett szakemberekre, amikor ellenőrizni kell az erjesztési folyamatot, vagy a borok házasítását.
-Ezektől az emberi tényezőtől, vagyis a személyes tudástól és gyakorlattól lesz különleges egy bor. Ez nem működhet receptúrák szerint -tette hozzá. Kalocsai László szerint a jövőben a robotika a szőlészeti munkák akár nyolcvan százalékát, a borászatinak pediga hetven százalékát is átveheti majd.
Erről a jelenségről írt nemrégiben hosszabb elemzést a Mezőhír szakportál is, amelyben az olvasható, hogy a mesterséges intelligencia, vagyis röviden az AI forradalmasítja a boripart: a szőlőültetvénytől a palackig.A mesterséges intelligencia képes befolyásolnia vásárlási szokásokat, a szőlőtermesztés folyamatát és a borok megítélésének kritériumait.
A szinte naponta megjelenő innovációkban - a ChatGPT-től a precíziós mezőgazdasági szoftverekig és a szőlő egészségét figyelő szenzorokkal felszerelt eszközökig - az AI hatása egyre jobban érezhető. Ezenkívül az autonóm robotok és traktorok szőlőültetvényekbe történő integrálása jelentős előrelépés az iparág fejlődésében. A szakportál utal arra is, hogy a borászoknak atevékenységük során számos kihívással kell szembenézniük, gondoljunk csak például a kiszámíthatatlan időjárási körülményekre, a kártevőkre és a növényi betegségekre. A mesterséges intelligencia segíthet nekik leküzdeni ezeket a kihívásokat azzal, hogy különböző eszközöket használnak a szőlőültetvények megfigyelésére, valamint az öntözésre, trágyázásra vagy kártevőirtásra szoruló területek azonosítására, ezáltal javítva a szőlőtermést és a minőséget.
A szőlészetekben a betakarítási és ültetési technikák optimalizálására szintén segítséget jelent a mesterséges intelligencia. A legújabb innovációk eredményeinek kihasználása lehetővé teszi a borászok számára, hogy olyan adatvezérelt döntéseket hozzanak, amelyek javítják a terméshozamot, és hozzájárulnak a növényállomány egészségéhez.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.