Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

A mesterséges intelligencia itt is átveszi az irányítást?

2023.11.24

Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a mesterséges intelligencia térhódítása akár sokkal gyorsabban is végbemehet, mint az eddig tapasztalt, évtizedek óta tartó folyamat. Az egyik pozitív változás a munkaerőhiány csökkentése, vagy akár hosszú távú megoldása, amelyben nincs vita a gazdálkodók között. Vannak azonban olyan területek, ahol ezután sem lehet kiváltani az emberi szakértelmet: ilyen a metszés, az erjesztés, vagy a borházasítás.

Már vannak olyan ültetvények, ahol például robotok végzik a metszést, amely mindenképpen nagy segítséget jelenthet, ám a metszés többféleképpen is történhet. Ez függ a növények alakjától, magasságától és méretétől, valamint attól, hogy hogyan szeretnénk rögzíteni a tőkét. Ehhez már kevésnek bizonyul a robotok szakértelme, a végső kialakításhoz egyértelműen az emberi tudásra kell hagyatkozni. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója is úgy véli, hogy pozitív hozzáadott értéke lehet a mesterséges intelligencia megjelenésének ezen a területen,hiszen mindenki szembesül a rendkívül nagy munkaerőhiánnyal. A borászatokban is sok mindent lehet majd automatizálni a szakember szerint, viszont itt is hagyatkozni kell majd a képzett szakemberekre, amikor ellenőrizni kell az erjesztési folyamatot, vagy a borok házasítását.



-Ezektől az emberi tényezőtől, vagyis a személyes tudástól és gyakorlattól lesz különleges egy bor. Ez nem működhet receptúrák szerint -tette hozzá. Kalocsai László szerint a jövőben a robotika a szőlészeti munkák akár nyolcvan százalékát, a borászatinak pediga hetven százalékát is átveheti majd.

Erről a jelenségről írt nemrégiben hosszabb elemzést a Mezőhír szakportál is, amelyben az olvasható, hogy a mesterséges intelligencia, vagyis röviden az AI forradalmasítja a boripart: a szőlőültetvénytől a palackig.A mesterséges intelligencia képes befolyásolnia vásárlási szokásokat, a szőlőtermesztés folyamatát és a borok megítélésének kritériumait.

A szinte naponta megjelenő innovációkban - a ChatGPT-től a precíziós mezőgazdasági szoftverekig és a szőlő egészségét figyelő szenzorokkal felszerelt eszközökig - az AI hatása egyre jobban érezhető. Ezenkívül az autonóm robotok és traktorok szőlőültetvényekbe történő integrálása jelentős előrelépés az iparág fejlődésében. A szakportál utal arra is, hogy a borászoknak atevékenységük során számos kihívással kell szembenézniük, gondoljunk csak például a kiszámíthatatlan időjárási körülményekre, a kártevőkre és a növényi betegségekre. A mesterséges intelligencia segíthet nekik leküzdeni ezeket a kihívásokat azzal, hogy különböző eszközöket használnak a szőlőültetvények megfigyelésére, valamint az öntözésre, trágyázásra vagy kártevőirtásra szoruló területek azonosítására, ezáltal javítva a szőlőtermést és a minőséget.

A szőlészetekben a betakarítási és ültetési technikák optimalizálására szintén segítséget jelent a mesterséges intelligencia. A legújabb innovációk eredményeinek kihasználása lehetővé teszi a borászok számára, hogy olyan adatvezérelt döntéseket hozzanak, amelyek javítják a terméshozamot, és hozzájárulnak a növényállomány egészségéhez. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb...

Új elnöke van a tíz éves Balatoni Körnek

2024.01.20

Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb...

Koccintsunk magyar pezsgővel szilveszterkor

2023.12.30

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze...

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ...

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v...

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál...

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,...

A pezsgő és a fehérbor szorította ki a vöröset

2023.10.14

Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E...

Ez a Tokaji Borvidéki látványosság lett az Év háza

2023.10.12

A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de...

Új szabályozás érinti ezentúl a bortermelőket

2023.10.07

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű...

Az év pincészete cím a Pannonhalmi Főapátságé

2023.09.07

Az idén ismét elnyerte az ...

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

2023.08.30

A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs...

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz...

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz...

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá...

Egyszerre több károsító is támadja a szőlőt

2023.06.17

Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m...

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To...

Marketingben is erősít a tokaji borvidék

2022.08.28

Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ...

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek...

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.