A mandula a mediterráneum és a szubtrópusi övezet tipikus növénye. A világon a mandula a legjelentősebb mérsékelt égövi csonthéjas gyümölcsfaj, világtermelése meghaladja az évi 2 millió tonnás termésmennyiséget. A világ mandulatermésének feléért az Amerikai Egyesült Államok felel, ezt követi Spanyolország és Olaszország. A gyümölcs magas energiatartalma az 52% körüli olaj, 7%-os szénhidrát és körülbelül 28%-os fehérjetartalomnak köszönhető. -olvasható megyeriszabolcskerteszete.hu blogján.
A mandula termése igen gazdag B – és E vitaminokban. A mandulát elsősorban édes-és cukrászipari alapanyagként használják fel, emellett viszont népszerű a sós mandulaként, vagy kandírozott gyümölcsként történő árusítása is. A mandulaolaj értékes gyógyszer és kozmetikai alapanyagnak számít.
A mandula legfontosabb betegségei és az ellenük javasolható védekezési lehetőségek
A mandula ventúriás varasodása – Venturia carpophila
Betegség, tünetek: A mandula ventúriás varasodása a mandula levelét, hajtását és gyümölcsét megtámadó gombás betegség. A leveleken 4-5 mm nagyságú, barna szegélyű és szürke közepű foltok mutatkoznak, mely foltok idővel kitöredeznek. A hajtásokon hasonló méretű, eleinte zöldesbarna, ovális foltok jelentkeznek.
A gyümölcs külső, zöld héján először sötétzöld, majd fokozatosan barnuló 2-3 mm-es foltok vehetőek észre. Ezek a foltok később elparásodnak, a gyümölcs eladhatatlanná válik.
Ventúriás varasodás betegség tünete látható a mandula termésén
Védekezés: Koronaritkítás során távolítsuk el a beteg vesszőket és hajtásokat! A betegség növényvédőszeres kezelése megegyezik az alma ventúriás varasodásánál leírt kezeléssel és szerekkel.
Csonthéjasok sztigminás betegsége – Stigmina carpophila
Betegség, tünetek: A betegség lefolyása és tünetei megegyeznek a kajszibaracknál leírtakkal. Alapvetően csapadékos, hűvös időben lehet a fertőzésére számítani. A mandula esetében is a a hajtáson, leveleken, gyümölcsön vehetőek észre a sztigminás betegség legszembetűnőbb tünetei. A levélen 2-3 mm-es nagyságú, a levél színétől eltérő (általában lilás, pirosas) foltok formájában jelentkeznek a korai tünetek.
A később megbarnuló, apró foltok közepe idővel kihullik. A vesszőkön 5-10 mm hosszú, barnás foltok jelennek meg. A gyümölcsön a levéltünet korai stádiumához hasonló piros-lila színű foltok jelennek meg. A folt közepe később parásodni kezd, a gyümölcs ezáltal deformálttá válik.
Sztigminás betegség tünete mandula levelén
Védekezés: A nyugalmi időszakban történő rezes lemosó permetezés fontos növényvédelmi kezelés. Ezt követően a kajszi-és őszibaracknál leírtak a követendőek a betegség elleni védekezéseket illetően.
A mandula monilíniás betegsége – Monilinia laxa
Betegség, tünetek: Leírások szerint a mandulát, a virág, hajtás-és termésfertőzésért felelő monilínia faj, a Monilinia laxa fertőzheti meg. Virágfertőzés tavasszal a virágzás során, a hajtás-és termésfertőzés pedig a rovarkárosítók révén a sebfelületeken keresztül történik meg. A betegség nemcsak a termesztett, de a díszítő értékéért ültetett mandulafán is megjelenhet. A betegség tünetei megegyeznek a kajszi-és őszibaracknál leírtakkal.
A termést fertőző monilínia faj tünetei mandulán
Védekezés: A monilíniás betegség ellen virágzástól kezdődően kell felvennünk a harcot. A kezeléseket és a felhasználható szerek listáját kérem, tekintse meg a kajszi-és őszibarackról szóló cikkemben.
A mandula legfontosabb kártevői és az ellenük javasolható legfontosabb védekezési lehetőségek
Mandula magdarázs – Eurytoma amygdali
Rovar biológiája, kártétele: A mandula magdarázs a mandula legfontosabb terméskártevője. A kártételt a rovar lárva stádiumában végzi, mely táplálkozása során feléli a mag belsejét. A kártevőre akkor gyanakodhatunk, ha sok földre hullott, lyukas mandulát találunk a fa környékén. A rovar májustól rajzik, ebben a hónapban érdemes tehát kihelyezni a rajzásmegfigyelő eszközeinket (színcsapda).
A mandula magdarázs különböző fejlődési stádiumai, valamint a károsítása látható a képen
Védekezés: A fa különböző részein, nagy számban elhelyezett sárga színű színcsapdák eredményesen mérsékelhetik a mandula magdarázs okozta kártételt.
Fekete mandula levéltetű – Brachycaudus amygdalinus
Rovar biológiája, kártétele: A mandula ezen fontos kártevője április végén-május elején károsítja a lombozatot. Tömeges szívogatásuk és mézharmat ürítésük révén –melyen megtelepszik a korompenész – a mandula hajtásrendszere vontatottan, gyengén fog fejlődni. A nyár folyamán nem károsítja tovább a mandulát, ugyanis olyankor egy másik, nyári tápnövényére repül.
Levéltetű kolóniák tömege látható a képen
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.