Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Újra elszaporodott a vértetű az almafákon

2024.04.02

Az utóbbi évtizedekben a kontinensek között megnövekedett kereskedelem és a globális klímaváltozás miatt hazánkban is jelenősen felgyorsult a korábban nem ismert károsítók megjelenése és megtelepedése. Akár emberi közreműködéssel behurcolással, akár a faj önerőből való terjeszkedésével érkeztek és hódítottak teret, jelentős pusztítást okoztak meglepetésszerű és hirtelen nagy károsításukkal, nem kímélve a dísz- és zöldségnövényeket, de a gyümölcsfákat sem.

Az invazív fajok felbukkanása nem új keletű, bár a megjelenési gyakoriságuk korántsem volt akkora az elmúlt évszázadokban, mint manapság. Az egyik ilyen kártevő a vértetű, melyet még az 1880-as években Észak-Amerikából hurcoltak be, akkor még repülőgép híján valószínűleg hajórakománnyal. A kártevő sikeresen honosodott meg Európában, többek közt Magyarországon is, és a mai napig jelentős kártevő az almásokban.

Újra felszaporodtak

A vértetű az érkezését követően gyorsan terjedt, és az 1890-es évek elejétől rendszeres és súlyos károkat okozott a gyümölcsösökben. Ezt sikerült visszaszorítani egy neves kertész polihisztor közreműködésével, aki 1926-tól eredményesen telepítette be hazánkba a vértetűfürkész parazita rovarfajt, mely apró élőlénynek a teljes kifejlődése egyedfejlődésének tojás, lárva, báb szakaszában legfőképp az almán károsító vértetű testére van szüksége, amibe az belepusztul. Kezdetben látványos eredmény volt tapasztalható, de a II. világháború után robbanásszerű széles hatássprektrumú rovarölő növényvédőszer-fejlesztéseknek köszönhetően újra felszaporodtak, mert a kémiai szerek már nemcsak a kártevőket irtották, de azok hasznos természetes ellenségeit is.

 

Könnyű felismerni

A vértetű csupán 1-2 mm nagyságú rovar, de roppant szembetűnőek fehér vattaszerű pamacsai, ugyanis testüket 3-4 mm hosszú viaszszálak tömege fedi, így a lombkoronában megbúvó telepeiket könnyű felismerni, melyeket leginkább az almafa fás kolluszosodó részein, törzsén, ágain, vízhajtásain, tősarjain lehet megtalálni. Szapora faj, évente tíz nemzedéke is fejlődik, és egy-egy generáció akár két hét alatt is kialakul. Nevét onnan kapta, hogyha szétnyomunk egy-egy ilyen kolóniát, eltűnik a szenny vörös színű váladéka, testnedve.

Kártétele során a fa nedveit szívogatja, mely szívogatás helyén nyálának hatására sejtburjánzás következik be, a kéreg kipúposodik, felreped, és rákos sebek keletkeznek, melyek a folyamatos kártétel következtésben nem tudnak hegesedni, a tápanyag- és vízellátás megakad, az ágak részleges vagy teljes pusztulása következik be. 

A rovar szűznemzéssel szaporodik hazánkban, a nőstények klónozással hozzák létre az utódokat, egyedenként több mint 100 lárvát is. A legmozgékonyabb az első stádiumú lárvák, melyeket még nem véd viaszszál, és szaporán szedve a lábaikat könnyedén eljutnak az almafa különböző részeire. 

Két helyen is képes telelni az állatka. Részben a lombkoronában megbújva, de főleg a fa gyökér- és gyökérnyaki részén a kéregrepedésekben rejtőzködve a talaj védelmében.
 

Nincs biztos módszer a védekezésre ellene

Mivel sűrű viaszszálak rétege fedi és védi a testét, a növényvédő szer lepereg róla, ezért egyéb praktikákhoz kell folyamodni ellene.
Ennek egyik lépcsője az alanyfajta helyes megválasztása, ugyanis a különböző alanyfajták (telelőhely) érzékenysége rendkívül eltérő a kártevővel szemben. Érdemes almafavásárláskor erről érdeklődni. Kímélni kell a természetes ellenség vértetűfürkészt, hagyni kell érvényesülni tevékenységét azzal, hogy nem használunk egyéb kártevők ellen sem olyan széles spektrumú szereket, mivel a természetes ellenséget sem kímélik. Mivel tavaszig a talaj védi őket, a kora tavaszi lemosó kezelések nem hatékonyak ellenük. Helyett, zöldbimbós állapotban, amikor a fiatal, még viasszal nem borított aktív lárvák a lombkorona felé igyekeznek a telelőhelyükről, érdemes egy célzott olajtartalmú szerrel, ún. “lábmosást” végezni a fatörzsön, vagy ugyanott ragacsos hernyófogó övet alkalmazni. A vegetáció során célzott permetezést lehet végrehajtani a korona belsejében, egyenesen a vattapamacsokra irányítottan, szintén olajos szerrel. Nem kell visszariadni a mechanikai eltávolítástól sem, telepeik kézzel könnyedén elmaszatolhatók.
 Szerző: Taxner Ágnes
Forrás: Kerti Hírmondó 2023. 2. szám

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:



Ezeket is olvasta már?

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják....

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

2024.01.23

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb...

Új elnöke van a tíz éves Balatoni Körnek

2024.01.20

Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb...

Koccintsunk magyar pezsgővel szilveszterkor

2023.12.30

Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze...

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

2023.12.30

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ...

Hárslevelűből és furmintból készül a tokaji pezsgő

2023.12.19

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v...

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál...

A mesterséges intelligencia itt is átveszi az irányítást?

2023.11.24

Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ...

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,...

A pezsgő és a fehérbor szorította ki a vöröset

2023.10.14

Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E...

Ez a Tokaji Borvidéki látványosság lett az Év háza

2023.10.12

A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de...

Új szabályozás érinti ezentúl a bortermelőket

2023.10.07

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű...

Az év pincészete cím a Pannonhalmi Főapátságé

2023.09.07

Az idén ismét elnyerte az ...

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

2023.08.30

A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs...

Nem csak a fehérborok hódítanak a Balatonnál

2023.08.09

Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz...

A magyar bor és borászok ünnepe Egerben

2023.07.07

A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz...

Ezért zuhant óriásit a hazai borfogyasztás

2023.06.26

Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá...

Egyszerre több károsító is támadja a szőlőt

2023.06.17

Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m...

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To...

Marketingben is erősít a tokaji borvidék

2022.08.28

Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ...

Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban

2022.08.23

Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek...

Óriási lehetőségek vannak a hazai pezsgőben

2022.08.15

Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.