Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.03
novenyvedoszer.hu

Omega3: ezért keresik a vevők a leírásban

2023.04.16

Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is.

Az állattenyésztők a közvélekedésekkel ellentétben nem csak azért etetnek Omega3 zsírsavakban gazdag takarmányt a tyúkokkal vagy a sertésekkel, hogy az élelmiszerek sokkal egészségesebbek legyenek, hanem hogy ez a telítetlen zsírsavakban gazdag készítmény mindvégig pozitív hatást gyakoroljon a haszonállatok fejlődésére. Bázár György, az Adexgo Kft. kutatásvezetője azt vizsgálja hosszabb ideje, hogy a magasabb hozzáadott értékű bevitel során a különböző termékekben hogyan alakul a zsír, a fehérje és szárazanyagtartalom és milyen aromaváltozások jelentkeznek ezekben az élelmiszerekben. Ezeknél van jelentősége a takarmányozásnak, a genetikának, vagy a környezeti hatásoknak.



-Egyetértek azokkal, akik valóban nem szeretnék, hogy a tojás halszagú legyen. Igen kiterjedt vizsgálatokat végzünk ezért a tojás mellett a húsoknál és a tejnél is ezzel kapcsolatban. Fogyasztókkal és profi érzékszervi bírálókkal egyaránt nagyon alapos elemzést készítünk egyes termékekről, de mivel ezek gyakran időigényesek és költségesek, ezért az automatizált technikák és az objektív műszeres vizsgálatok szerepe felértékelődött. Arra törekszünk, hogy összevethetők legyenek az eredmények a világ különböző pontjain is térben és időben, így műszeres technikákat is alkalmazunk a humán érzékszervi vizsgálatok mellett. Ezért is terjed az elektronikus orr és nyelv vizsgálat, amely első hallásra furcsán hangzik. Ez azt jelenti, hogy a szilárd, folyékony, vagy gáznemű anyag körül kialakuló illattérből mintát veszünk az elektronikus orrvizsgálat során, s ezt a gőzteret megvizsgáljuk. Az ebből kialakuló elektronikus jelet pedig feldolgozzuk és a különböző minták illatprofiljait összevetjük -nyilatkozta a szakember.

A halolajra és lenmagra alapozott takarmányozásnál az aromaváltozás azért jelentős mértékű, mivel megváltozik egy terméknek a kémiai összetétele, ezáltal az íze, az illata és az állaga. Ha az állatokkal ez idáig etetett, telített zsírsavakban gazdag összetevőket - például hidrogénezett olajokat és zsírokat - lecseréljük telítetlen zsírsavakban gazdag összetevőkre, amilyen a hal- és a lenolaj, akkor egészségvédő hatású élelmiszert állíthatunk elő, azonban aroma- és állagváltozást is tapasztalhatunk. Ennek vizsgálatára és a kedvezőtlen hatások minimalizálására számos technológia áll rendelkezésre, amelyeket a gazdaságok alkalmazhatnak. Bázár György szerint az élelmiszeripar felfigyelt a minőségi alapanyagokra, ezért az állattenyésztő telepek is mindent megtesznek, hogy a megtermelt állati termék valóban jó minőségű legyen. A feldolgozóknak ezek után nincs szüksége különböző utólagos manipulációra a magas hozzáadott értékű élelmiszer előállítása során, mert a javított összetételű állati termékek már egészségvédő hatásúak.

Ezeknek az úgynevezett magas hozzáadott értékű, egészséges élelmiszereknek tehát megváltozhat az aromája, de a kutatások arra irányulnak, hogy az egészséget támogató összetevők minél nagyobb arányban jelenjenek meg a különböző termékekben úgy, hogy közben a vásárlók ne érezzenek semmilyen változást a korábbiakhoz képest. 

https://adexgo.hu/tag/aromavizsgalat/


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Hihetetlen: létezik már elektronikus orr is

2023.02.24

A nyersanyagok és erőforrások optimális felhasználása, illetve az előállított termékek minőségének javítása érdekében már a hétköznapi gyakorlat számára is elengedhetetlenné válnak a különböző agrárdigitalizációs megoldások. Legyen szó növénytermesztésről, növényvédelemről, vagy állattenyésztésről és állatitermék-előállításról, az egyes munkafolyamatok eredményességét a számos egyéb mérhető paraméter mellett a kémia összetétellel szokás jellemezni. ...

Így védik az egészséget az Omega-3 zsírsavak

2022.12.22

A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. ...

Miért érdemes az ADEXGO Kft. termékeit választani?

2022.11.23

Bemutatkozik az ADEXGO Kft. Cégünk elsősorban kiegészítő takarmányok és takarmány adalékanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezen termékek az inte...

Omega-3 zsírsavak az egészség szolgálatában

2022.11.17

Az ADEXGO Kft. sorozata 2. Az omega-3 zsírsavak gazdasági haszonállatokkal takarmány alapanyagként (pl. len- és halolaj) etetve képesek megjelenni az egyes állati termékek...

Vissza a múltba: a lenmag a jövő takarmánya

2022.10.19

Az ADEXGO Kft. sorozata 1. Liszt, pehely, olaj. A lenmagból ennél is több minden állítható elő, például a gyógyszeripar, a növénytermesztés és az állattenyésztés i...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.