A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. Így a takarmányozással foglalkozó szakemberek a nagy teljesítményre képes fajtáknál általában adott genotípusra adaptált ajánlást fogalmaznak meg, főként az energiaellátásra és a fontosabb táplálóanyag-ellátásra (pl. aminosavak) vonatkozóan.
Tenyészsertések és malacok
A receptúra összeállítások során a takarmányozási szakemberek a hagyományos zsír- és olajforrásokat (pl. állati zsír, napraforgóolaj stb.) gyakran szerepeltetik a tenyészkocák takarmányadagjában, főleg a szoptatás alatt. A legújabb irányelvek azonban olyan speciális, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajforrások alkalmazását is javasolják, melyek az energiaellátás javítása mellett az élettani és szaporodásbiológiai folyamatokat is kedvezően befolyásolhatják. A sertések szervezetében nem szintetizálódó esszenciális (nélkülözhetetlen) zsírsavak, a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3) szerepe kiemelendő. Az alfa-linolénsavból képződő többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) fontos szerepet játszanak az idegrendszer fejlődésében, az immunrendszer működésében és a szaporodásbiológiai folyamatokban.
Omega-6 és omega-3 zsírsavforrások és alkalmazásuk
A növényi olajforrások, mint pl. a napraforgó-, szója-, len- és repceolaj inkább linolsav- és alfa-linolénsav-források, míg a halolaj és az algaolaj döntően hosszú szénláncú omega-3 zsírsavforrások (EPA, DHA).
A világ vezető sertéstartó országaiban döntően gabona-extrahált szójadara, illetve élelmiszeripari melléktermék alapú takarmányozást folytatnak, ami főként omega-6 zsírsavakban gazdag, és az omega-6:omega-3 zsírsavak aránya a kívánatos 3-5:1 helyett a 10-25:1-hez közelít. A tenyészkocák takarmányainak alfa-linolénsav (pl. len- és szójaolaj), illetve EPA és DHA forrásokkal (hal- és algaolaj) történő kiegészítése több esetben kedvező hatásúnak bizonyultak a tenyészkocák és malacaik teljesítményének javításában. Ez utóbbi hátterében az állhat, hogy az EPA és DHA zsírsavakban gazdag halolajetetés hatására megnő a kocatej omega-3 zsírsavtartalma, ami a fiatal malacok szervezetébe kerülve pozitív hatással lehet az immunrendszer működésére, valamint egyes táplálóanyagok felszívódására, aminek következtében javul a fiatal állatok túlélési esélye.
https://adexgo.hu/publikaciok/
Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is.... ➜
A nyersanyagok és erőforrások optimális felhasználása, illetve az előállított termékek minőségének javítása érdekében már a hétköznapi gyakorlat számára is el... ➜
Bemutatkozik az ADEXGO Kft. Cégünk elsősorban kiegészítő takarmányok és takarmány adalékanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezen termékek az inte... ➜
Az ADEXGO Kft. sorozata 2. Az omega-3 zsírsavak gazdasági haszonállatokkal takarmány alapanyagként (pl. len- és halolaj) etetve képesek megjelenni az egyes állati termékek... ➜
Az ADEXGO Kft. sorozata 1. Liszt, pehely, olaj. A lenmagból ennél is több minden állítható elő, például a gyógyszeripar, a növénytermesztés és az állattenyésztés i... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.