Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.02
novenyvedoszer.hu

Hihetetlen: létezik már elektronikus orr is

2023.02.24

A nyersanyagok és erőforrások optimális felhasználása, illetve az előállított termékek minőségének javítása érdekében már a hétköznapi gyakorlat számára is elengedhetetlenné válnak a különböző agrárdigitalizációs megoldások. Legyen szó növénytermesztésről, növényvédelemről, vagy állattenyésztésről és állatitermék-előállításról, az egyes munkafolyamatok eredményességét a számos egyéb mérhető paraméter mellett a kémia összetétellel szokás jellemezni.
 
A beltartalmat leíró klasszikus analitikai vizsgálatok nem építhetőek be a digitalizált döntéshozatali és termelésirányítási rendszerekbe. A fizikailag is máshol elvégzett vizsgálatok időigényükön túl a mintavétel és -szállítás problematikáját is felvetik. Az agrárinnovációs projektek jelentős része fókuszál ezen analitikai vizsgálatok kiváltására, legtöbb esetben a közeli-infravörös spektroszkópiás (NIRS) megoldásokat előtérbe helyezve. Hasonlóan bonyolult, nehezen és drágán kivitelezhető az előállított közti- vagy végtermékek érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata, melynek mérésére ma már különféle műszeres aromavizsgálati módszertanok állnak rendelkezésre. Az ADEXGO Kft. Correltech Laboratóriuma a fent említett korrelatív gyorsvizsgálati technológiák fejlesztésére és alkalmazására szakosodott

https://adexgo.hu/correltech/ 
 
Az utóbbi években a NIRS eszközök terén tapasztalt miniatürizáció révén olyan megoldások kidolgozására van lehetőség, melyekkel gyors mérések végezhetők telepi körülmények között, így azonnal eredményt kapunk a vizsgált minták összetételére vonatkozóan. Az eljárás kiválóan alkalmas folyamatok nyomon követésére és gyors döntések kialakítására, főként olyan esetekben, amikor a NIRS módszer alapján megbízhatóan, minimális hibával becsülhető tulajdonság laboratóriumi referencia mérése napokig is eltarthat. A hagyományos kémiai vizsgálatokkal szemben ez a gyorsvizsgálati módszer nem igényel magasan képzett munkaerőt a rutinmérések során, nincs szükség reagensekre és oldószerekre, csökkentve ezzel az analízis költségét és a környezetterhelést. Egy mérés több tulajdonságról is információt szolgáltathat, és akár nem célzott elemzések is elvégezhetők az előre nem látható anomáliák felderítése céljából. A NIR spektrométerek egy különleges fajtája a hiperspektrális képalkotást lehetővé tevő kamerák, melyekkel síkbeli mintázatok teljes spektroszkópiai térképe rögzíthető, amennyiben pixelenként van lehetőség a spektrumok mérésére, ezáltal a makroszkóposan heterogén rendszerek vizsgálatára összetevőik szintjén is lehetőség nyílik. A hiperspektrális kamerákkal végzett területmonitorozások hatalmas lendületet vettek az utóbbi időben. A növénytermesztéssel kapcsolatos agrárdigitalizációs projektek jelentős része épül a drónokra rögzített NIRS látórendszerek adataira, de hasonlóképpen alkalmasak ezen rendszerek a rendkívül heterogén anyagok ipari feldolgozása során történő vizsgálatok kivitelezésére.


 
„Az elektronikus orr (e-orr) eszközök a vizsgált minta illékony komponenseinek mérésére alkalmazott analitikai berendezések. Segítségükkel a szilárd, folyékony vagy gáznemű termékek körül kialakuló gőztérből vett mintát analizálhatjuk oly módon, hogy a gőzben levő molekulákat elválasztási technika segítségével azonosítjuk, és az egyes frakciók mennyiségét meghatározzuk”.
 
A különböző elven működő e-orr berendezések általánosságban képesek a kémiai összetétel megváltozását detektálni gáz fázisban, ezáltal alkalmasak illatok, szagok mérésére. Számos ipari alkalmazásban nem is az emberi orr számára érzékelhető illat mérése a fontos, hanem egyéb, közvetlen illatot, meghatározó érzetet nem eredményező molekulák mérése. Ezen a téren fontos a nem ideális folyamatokat jelző illékony anyagok kimutatása például a humán fogyasztásra alkalmatlan köztitermékek esetében, mellyel korán detektálható és javítható egy feldolgozási folyamat. Hasonlóan hangsúlyos terület az egyes termékek adalékanyagokkal történő illatmódosításának detektálása, legyen szó akár szándékolt illatmódosításról (pl. kedvező aroma beállítása, kedvezőtlen aroma maszkolása), vagy nem kívánt illat megjelenéséről (pl. előnytelen illatú egészségjavító adalék).


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / ADEXGO

Ezeket is olvasta már?

Omega3: ezért keresik a vevők a leírásban

2023.04.16

Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is....

Így védik az egészséget az Omega-3 zsírsavak

2022.12.22

A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. ...

Miért érdemes az ADEXGO Kft. termékeit választani?

2022.11.23

Bemutatkozik az ADEXGO Kft. Cégünk elsősorban kiegészítő takarmányok és takarmány adalékanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezen termékek az inte...

Omega-3 zsírsavak az egészség szolgálatában

2022.11.17

Az ADEXGO Kft. sorozata 2. Az omega-3 zsírsavak gazdasági haszonállatokkal takarmány alapanyagként (pl. len- és halolaj) etetve képesek megjelenni az egyes állati termékek...

Vissza a múltba: a lenmag a jövő takarmánya

2022.10.19

Az ADEXGO Kft. sorozata 1. Liszt, pehely, olaj. A lenmagból ennél is több minden állítható elő, például a gyógyszeripar, a növénytermesztés és az állattenyésztés i...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.