A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképe szerint a mintegy 1437 hektáron termesztett zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a hazai piacon is. Míg korábban szinte az összes itthon megtermelt spárga a külpiacokra került, ma már a termés fele a magyar fogyasztók asztalára kerül.
Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be. Ugyanakkor míg a korábbi években a spárga szedése április végén kezdődött, az idén a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően már jóval korábban, április elején elindult. Legnagyobb termőterületeink Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezen kívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb spárgatermesztéssel. A hamarosan elérhető európai uniós támogatásoknak köszönhetően tovább emelkedhet a hazai termőterület. A KAP Stratégiai Terv keretében megjelenő kertészeti beruházási támogatások közül az ültetvénytelepítések támogatása pályázat kapcsán spárgaültetvények telepítésére is nyerhetnek támogatást a kertészetek.
A spárga a sípok színe szerint négy típusba sorolható: fehér, lila, lilászöld és zöld, de ugyanarról a növényről van szó. Ha akkor szedik le, amikor még ki sem bújt a földből akkor a színe még fehér - ezért termesztik a fehérspárgát földből készített bakhát alatt takarással -, de ha már kibukkant, napfény hatására lilássá válik. A sík művelésű zöld spárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van és a napsütés élénk zöldre festette. Laza homokos, humuszban gazdag talajban nő leginkább, innen a legegyszerűbb betakarítani nedvdús hajtásait. Áprilistól kezdve egészen június végéig kapható. Konzerv formában egész évben elérhető.
Hosszú ideig a hazai termés szinte egésze a külpiacokra került, az utóbbi évek belső fogyasztás emelkedésének köszönhetően ma már az itthon megtermelt spárgamennyiség fele a magyarok asztalára kerül. A magyar spárga legjelentősebb felvevőpiaca Németország és Svájcba, de Finnországba és Svédországba is szállítanak a hazai termelők.
Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is.... ➜
A nyersanyagok és erőforrások optimális felhasználása, illetve az előállított termékek minőségének javítása érdekében már a hétköznapi gyakorlat számára is el... ➜
A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. ... ➜
Bemutatkozik az ADEXGO Kft. Cégünk elsősorban kiegészítő takarmányok és takarmány adalékanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezen termékek az inte... ➜
Az ADEXGO Kft. sorozata 2. Az omega-3 zsírsavak gazdasági haszonállatokkal takarmány alapanyagként (pl. len- és halolaj) etetve képesek megjelenni az egyes állati termékek... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.