A bátrak már elvetették az idei szóját, hiszen a talajhőmérséklet már megfelelő, ám az óvatos gazdák kivárnak, nehogy a tavaszi fagyok tönkre tegyenek mindent. Az újmohácsi Margitta sziget az ország nagy szója-központja, az ottani párás levegő és megfelelő csapadék ideális a nem hosszú tenyészidejű növénynek. Az országos szója vetésterület eddig folyamatosan csökkent, de az elmúlt évek nehéz kukorica és gabonahelyzete miatt idén megint többen érdeklődnek iránta.
Kicsit ellentmondásos, hogy amíg állati takarmányként rengeteg szóját importálunk, a saját, garantáltan GMO-mentes szójánk általában elhagyja az országot. Mivel a fehérjeigény Európa-szerte növekszik, várható, hogy ismét népszerű lesz a szója Magyarországon, amiből utoljára a nyolcvanas években vetettünk igazán sokat. A növénnyel évtizedek óta foglalkozó Éberhardt György, a mohácsi Margitta sziget 92 Kft.ügyvezetője a Kossuth Rádióban a kilátásokról is beszélt.
A talaj hőmérséklete miatt többen elkezdték a szója vetését, így tettek a Duna bal partján is, a Margitta szigeten, melyet minden oldalról víz vesz körül, bár az utóbbi években szárazság volt, de a pára azért segít a szójának.
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.