Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Aki kadarkát termeszt, arra felfigyelnek mindenhol

2024.04.24

Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig.



A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta ki egy nemrégiben rendezett kadarka borversenyen, hogy ezt a típusú kadarkát csak Magyarországon és a határ közeli magyarlakta részeken termelik, ezért nyugodtan tekinthetjük magyar fajtának.



Hazánkban 325 hektáron termesztenek kadarkát, elsősorban a szekszárdi és a kunsági borvidéken. A19. században a legelterjedtebb fajta volt hazánkban, ma már viszonylag kevesen foglalkoznak vele. Akik ezt termelik, azok igazán elhivatott emberek, ugyanis tíz évből csak kettő-három évben ad kimagasló mennyiséget és minőséget, a többi évben csak úgy elvan. A kadarkát csak úgy termelje bárki is a hegyközségi elnök szerint, hogy ha ezt szívvel lélekkel teszi.

A kadarka más vörösborokhoz képest halvány árnyalatú, fűszeres zamatú ital. Gyakran hasonlítják a pinot noir-hoz, mely elsősorban a kevesebb színanyag miatt van. Közepesen mély rubin, bíbor színvilág, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, friss fűszerek, paprika, mézeskalács, finom herbás és diszkrét virágos jegyek jellemzik. A könnyű test mentén visszafogott tanninok és friss savak uralják a szerkezetet, könnyed-közepes test. Nehéz fajta, de igazán érdemes vele foglalkozni, hiszen büszkén mondhatjuk, hogy egy helyi fajtáról van szó, amely megtalálta a Kárpát-medencében hazáját és egyedi, értékes, különleges stílusú borokat lehet belőle alkotni.

-Régebben ez volt a magyar vörösbor, amelyben a fűszeressége ellenére megtalálható egy meggyes jelleg, ami a magyaros ételek – például egy halászlé – mellé kiválóan illik -összegezte Frittmann János.

Az elmúlt években a borfogyasztási szokások átalakulásának egyik vesztese a kadarka volt, amin még az idő változtathat. A világon napjainkban mindenütt csak a gyümölcsös borokat lehet eladni, ma egyértelműen minden kategóriában a ezeké a boroké a jövő.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Günzer Tamás lett az év bortermelője

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugyanis lassan egy évtizede...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzését, de ezek közül is...


Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.