Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Szüret 2023: kiváló lesz a bor és pezsgő alapanyag

2023.09.12

Megkezdődött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Az időjárásnak köszönhetően továbbra is ideálisak az érési feltételek, a szőlők szépen fejlődnek, nem túl hűvösek a hajnalok és a napközbeni átlaghőmérséklet eléri a 27 fokot. Ez a nem nagy ingadozás is segíti a cukor beépülését a szőlőbe.

Tokajban a muskotály szedésével indultak a munkálatok, azon belül is az egyik leginkább melegnek tartott területről, a Poklos-dűlőről szüretelték a gyümölcsöt, amely most érte el az ideális érettségi szintet. A Henye-dűlő büszkeségét, a kabart is a napokban kezdték el szedni. Ennek a korai fajtának ez lesz az első termése, még 2020-ban telepítették az ültetvényt. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója arról tájékoztatott, hogy a korábbi évekhez képest később kezdődött a szüret, ami nem jelent feltétlenül behozhatatlan hátrányt. Hozzátette: az elmúlt évek nagyon száraz időjárása miatt tolódik el a szüret időpontja, ám ez a termés minőségére nincs hatással. Tokajban egyébként a szüret egészen október végéig tart, ezért az időjárás még befolyásolhatja például az aszúsodást és annak a minőségét -tette hozzá.



A felvásárlási árakkal is elégedett a szakember. A tavalyi árszint megtartásával a borvidék vezető felvásárlója maradt a Dereszla, amely azért fizet többet más borvidékekhez képest a gazdáknak, mert komoly minőségi követelményeket támaszt a szőlővel szemben, és ezt érvényesíti is az árakban. -Csak az általunk meghatározott minőségi szintet elért szőlő érkezhet be a feldolgozóba, ezért például kis ládában és nem konténerben szüretelünk, hogy minden tételt alaposan ellenőrizhessünk -nyilatkozta Kalocsai László. A Dereszla Balaton birtokain hagyományosan az úgynevezett pezsgő alapokkal kezdődött a szüret: idén kétfélét készítenek, az egyik az előző években megszokott rozé pezsgő, amelynek a pinot noir az alapja, valamint idén először tesznek kísérletet chardonnay szőlőből pezsgő készítésére, ami igazi kuriózumnak számít majd.

Az elmúlt években többször is beszámoltunk a két borvidéken történt különböző fejlesztésekről. Ezek mindegyike jó ütemben haladt és időre be is fejezték a munkálatokat. Miután megtörtént többek között a teljes Henye-dűlő betelepítése, a közeljövőben nem terveznek ilyen jellegű fejlesztést, csak a piaci igények függvényében. A Dereszla birtokában van még jó néhány olyan kiváló terület, ahol az újabb telepítés bármikor elkezdődhet. Balatonnál viszont tovább folytatódik az ültetvények korszerűsítése: a régi, elhanyagolt, kevésbé jó állapotú szőlők kivágása és újratelepítése folyamatos.



"Továbbra is töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni, mind pedig a tokaji birtokot, hogy a pezsgőben lévő lehetőségeket ezután is érdemes kihasználni. Ezért például a Balatonon már tavaly is a pezsgőre hárult minden figyelem. Évente átlagosan hatvanezer palack rozé pezsgő készítésére rendezkedett be a Dereszla Balaton, ahol már 2021-ben is bizonyított a pinot noir pezsgő".

Ezt követi az előbb említett másik újdonság, a száz százalékban chardonnay szőlőből előállított pezsgő. Mindkettőben közös a hagyományos Champagne-technológia, vagyis a palackban történőmásodlagos erjesztés. Ezután jön a degorzsálás, amikor a pezsgőpalack nyakában a dugóra leülepedett seprő eltávolítása történik meg. A balatoniszüretben elsősorban a Balaton zászlósborára, az olaszrizlingre koncentrálnak a szakemberek, de a népszerű rozékra is nagy figyelem hárul, a vörösbornál pedig a kékfrankos lesz az, amelyet előnyben részesítenek.

A szőlősgazdáknak országos kitekintésben nem volt könnyű dolguk, a sok csapadék miatt a lisztharmat és a peronoszpóra is támadt, így szinte folyamatosan permetezni kellett, amely jelentős plusz költséggel járt. Mindeközben a szőlő felvásárlási ára a tavalyi szinten maradt, a Dél-Balatonnál nagyjából száz forint körül mozog ez az összeg. A peronoszpóra és a lisztharmat után a botritisz is megjelent, ráadásul a szinte folyamatos permetezés rengeteg plusz költséget rótt a szőlősgazdákra. A nehézségek ellenére is kiváló balatoni borok születnek majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának összegzése szerint. A balatoni borvidékeken elsőként a csabagyöngye kerülhet a palackba, majd az illatos fajtákkal, az irsai olivérrel és a muscat ottonellel folytatódik a szüret. Idén a növényvédelem volt a legkardinálisabb kérdés a Balaton északi partján is, ahol a sok csapadék okozta kihívás mellett úgy tűnik, jó lesz a termés.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.