Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Kárpát-medencei Étteremkalauz: ahová érdemes betérni

2023.12.15

Tokaj-Hegyalja ék köve, ahol kiválóan működik a fúzió az ételekben és az italokban egyaránt. Így jellemezte a Bodrogkeresztúri Dereszla Bisztrót Borbély Zsolt Attila, a nemrégiben megjelent Kárpát-medencei Étteremkalauz című kiadvány szerzője. A Dereszlában meglátása szerint nem csak hazai és nemzetközi alapanyagokat hozzák összhangba, hanem a lehető legjobb minőséget nyújtják a vendégeknek.

A könyvbemutatókat mindig nagy érdeklődés kíséri. A fotó forrása: Magyar Nemzet

A miskolci Felvidék Házban a nagyközönség is megismerhette részletesebben azt akönyvet, amelyben 540 vendéglátóhelyről ír a szerző Adától Zomborig. A kiadvány felöleli a teljes magyar területeket a határainkon túl, így Felvidékre és Erdélybe is elkalauzolja az olvasóit. Mint az iskolában, ebben az esetben is az ötös volt a legjobb pontszám a bírálat végén.

A Dereszla Bisztróban Bém Bence és csapata fogadta a szerzőt, aki elmondta, hogy az egész Kárpát-medencén átívelő könyvet szeretne készíteni, amelyben ez a bisztró is szerepelne. Az étterem történetén túl azt is megtudta, hogy a Dereszla minden évszakban megújult étlappal várja a vendégeit. A törzsvendégek kérésére és a hagyományok miatt azonban jó néhány fogás mindig megmarad az étlapon: a főbb ételek közül a halászlé és a tépett kacsa burger, a desszertek közül pedig a bodrogkavics – újragondolt, jelenleg3.0 változata – a legnépszerűbb. A két és fél évvel ezelőtti nyitást követő, első őszi hétvége például rekord forgalommal zárult, a vendégek elismerően nyilatkoztak az új, szezonális étlapról. Nem szakítanak ezután sem a Dereszlában azzal a bevált jó szokással, amikor a séf külön ajánlattal készül a vendégeknek. Ezek az ételek két-három hétig maradnak az étlapon. 

Borbély Zsolt leginkább közírónak tartja magát. A köz dolgaihoz tartozik számáraa magyar konyhaművészet is, így ebben a közírói minőségében írta ezt a könyvet. Az éttermekkel régóta foglalkozik, a felfedezés szándékával harminc éve jár éttermekbe, és húsz éve ír róluk a Demokrata hetilap kulturális rovatába Dorozsmai Endre néven, de a Magyar Nemzetben is olvashatók az írásai.

-A területi lefedettség volt az egyik legfőbb szempont a kalauz összeállításakor. Sokat számított külhonban egy-egy étteremnél, hogy magyar volt-e a tulajdonosa, ugyanakkor a bírálat során nem ez volt a meghatározó, hanem két tényező: a minőség és a magyaros ételek -mondta.

S hogy mennyire jellemzők a magyaros ételek a határon túl? Borbély Zsolt szerint vannak éttermek, amelyek kimondottan a magyar konyhából próbálnak megélni, ezzel egyfajta identitást adnak a helyi közösségnek, ilyen például a Mikó étterem Kolozsváron, ahol a magyar ételek mellett magyar sörök és borok a meghatározók. Más éttermek pedig sikeresek a nemzetközi konyhájukkal. A bírálatnál fontos szempont volt a technológiai felszereltség, a szakképzettség, az alapanyag minősége és a tálalás.

Ez is érdekes lehet:
https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/09/a-karpat-medence-ettermeinek-kalauza

Az éttermek vezetői és alkalmazottai nem tudták, hogy a betérő vendég, vagy vendégek éppen „vizsgáztatják” a kiszolgálást, az ételt, és a környezetet. Sokan csak utólag, a vendéglátás végén értesültek arról,hogy bekerülnek a könyvbe, és osztályzatot kapnak.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.