Az idei év rosszul indult a méhészek számára, mert tavasszal elfagyott az akác az ország nagy részében. Ahol megmaradt, ott kevés mézet lehetett termelni belőle. A repcetermés is felemásra sikerült, a méhcsaládok pedig közben legyengültek az időjárás miatt. A tavalyi aszály szintén kihatott a méhcsaládok állapotára: azóta harminc-negyven százalékos éves szinten az átlagos veszteség országszerte.
A téli veszteségek tehát sokkal nagyobbak, mint korábban, amit csak tetőzött a tavalyi aszály. Jó hír volt, hogy a gyenge tavaszt követően dinamikusan kezdtek fejlődni a családok és a csapadéknak köszönhetően a nyári méhlegelők már adtak elég alapanyagot a vegyes virágméznek, a napraforgónak és a hársnak. Tavaly viszont az akác sikerült jól, országos szinten évtizedek óta az egyik legjobb esztendő volt, ezért azt a tartalékot kellett elővenniük a méhészeknek. Stencli Ferenc, a Szobon található Stencli Méhészet tulajdonosa azon szerencsés termelők közé tartozik, akinek az édesapja kialakított egy több évtizedre visszatekintő háztól történő, kis tételes értékesítési rendszert. Ennek köszönhetően maradt meg egy stabil vevőkörük, ezért nem kell hordósan értékesíteni a mézüket, mert a megmaradt tételt a következő évben adják el a bizonytalanság miatt is. Nem tudják mindig biztosra mondani, hogy lesz repce, vagy akác, ezért inkább a hordóban áll a méz, amiért jelentkeznek is a kitartó vásárlók.
Az előbb felsorolt nehézségeket csak tetézi a külföldi, kétes eredetű méz, ami tovább rontja a piacot. Ezek nem csak a boltok polcain, hanem kistermelői szinten is megjelennek, ugyanis nagyon sok olyan őstermelő árusít a piacokon, aki valójában nem az, hanem valójában kereskedő. Stencli Ferenc szerint ez a hátránya ennek a rendszernek, hogy nem ellenőrzik rendesen a tevékenységüket, ezért nagyon sok méz kerül be a piacokra termelői mézként.
Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ... ➜
Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí... ➜
A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő... ➜
Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel... ➜
Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.