Zöldségfélének tartjuk, de nevezhetjük akár gyümölcsnek is, ugyanis fogyaszthatjuk úgy, mint a gyümölcsöt a kellemes íze miatt. Több olyan paradicsomfajta létezik, amelynek édes az íze. A szüretének most van ideje, de most elsősorban az ipari termesztésűeket takarítják be, viszont a hagyományos, folyton érő lugas paradicsomok a nyár második felétől egészen késő őszig, sőt az első fagyokig szedhetők.
Azért is érdekes és megkerülhetetlen növény a paradicsom, mert a magyar konyha az alapételeihez használja, ilyen a lecsó, vagy a pörkölt. Nem olyan régen került Európába Amerikából, viszont rövid idő alatt meghonosodott a feldolgozóiparban és a házi kertekben egyaránt, de a termesztése nagy körültekintést igényel. A termesztő ugyanis mindig szembesül olyan nem várt következménnyel, ami a sikeres termést meghiúsítja. Ilyen a klímaváltozás, amelynek a paradicsom is az elszenvedője: nem is gondolnánk, hogy a megnövekedett erőteljes napsugárzás ennél a növénynél is okozhat problémát, mivel a bogyók megéghetnek a túlzott napfényben. Ezért árnyékolni kell sok esetben a paradicsomot azért, hogy a héja ne égjen meg. A napégés csak az egyik tényező, a másik pont ebből adódik, ez pedig a legyengülés. Sok kártevő és kórokozó könnyen tud elszaporodni emiatt. Néhány fontos tanácsot érdemes megfogadni a szakértőtől. Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója minden évben szervez Paradicsom Napokat a Füvészkertben. A nagy érdeklődésből arra következtet, hogy ezt a növényt továbbra is nagyon kedvelik a termesztők és a vásárlók. Most nekünk is megoszt néhány tanácsot, amelyet érdemes megfogadni.
1. Hová ültessük?
Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ... ➜
Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí... ➜
A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő... ➜
Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel... ➜
Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.